Siyaset Konuşmaları -6- : “Kurtuluşçu Siyasal Teolojiler: Karşılaştırmalı Bir Analiz”

Siyaset Konuşmaları-06
Kurtuluşçu Siyasal Teolojiler: Karşılaştırmalı Bir Analiz
Konuşmacı: Yrd. Doç. Dr. Süleyman Güder (*)
Tarih: 23 Mayıs 2017, Salı, saat: 14:00
Yer: SBUİ Seminer Salonu
 
Özet:
Bu konuşma, 20. yüzyılda ortaya çıkan en etkili dinî-siyasi hareketlerin başında gelen Hıristiyan ve İslami kurtuluş teolojilerinin öze dönüş mücadelesi hakkındadır. Bir dinî-siyasi akım olarak dinin seküler bağlamda yeniden yorumlanmasını savunan kurtuluş teolojisi hareketi, toplumda sosyal sorunlara karşı bir farkındalık oluşturmak (ve çözüm bulmak) amacıyla 1960’ların sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Yoksullukla, fakirlikle ve ezilmişlikle yakından ilgilenen bir akım olmasının yanı sıra yerleşik dinî kurumların ve din algısının öz eleştiri yapmasını mümkün kılan bir anlayışa öncülük etmiştir. Bu eleştiri, sahip oldukları Kutsal kitabın yeniden ve farklı bir perspektifle yorumlanmasını mümkün kılmıştır.
Bu konuşmada, Hıristiyan ve İslami kurtuluş teologlarının öze dönüş arayışı üç farklı boyuttan ele alınacaktır. Bunlar, dinin günün şartlarına göre, kıtadaki gelir eşitsizliğini azaltmak için sosyal adalet ve yoksulluk perspektifinden ve eleştirel bir bakış açısıyla yeniden yorumlanması olarak belirtilecektir. Konuşmanın sonundaysa her iki kurtuluş teolojisinin benzerlikler ve farklılıklar ele alınacaktır.
———————-
(*) Dünya Siyaseti, Latin Amerika Siyaseti, Güncel Ortadoğu Siyaseti ve Sosyal Hareketler ve Siyasi İlahiyat konularında araştırmalar yapan Süleyman Güder, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölü­münden 2016 yılında “Hıristiyan ve İslami Kurtuluş Teologlarının Öze Dönüş Mücadelesi: Karşılaştırılmalı Bir Analiz” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. İngilizce, Arapça ve Portekizce bilen Güder, halen İlmi Etütler Derneği (İLEM) başkanlığını yürütmektedir.


Yaklaşan Etkinlikler

Konum