Öğrenci
Öğrenci İşleri Şefi:
Davud ÖZKÖK
(212) 440 00 00/ 12096
davut.ozkok@istanbul.edu.tr
Bölüm Sekreteri:
Sevgi DOĞRU
(212) 440 00 00/ 11511
sevgi.dogru@istanbul.edu.tr
Öğrenci İşleri e-Posta:
iktisat.ogrenci@istanbul.edu.tr
Bölüm Hocalarının Görüşme Gün ve Saatleri için tıklayınız.
LİSANS
• 1. ve 2. yarıyılda zorunlu seçimlik dersler olan Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar derslerinden yalnızca 1 tanesi alınacaktır. Seçimlik dersler grubundan 1 adet seçimlik ders alınacaktır.
(*Yabancı Öğrenciler, “Zorunlu” Türk Dili I ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I derslerini isterlerse “Seçimlik” ders olarak alabilirler. Bu durumda Seçimlik dersler grubundan 3 adet seçimlik ders alınacaktır.)
• Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 4. sınıflar için uygulanmaya devam eden eski müfredat ektedir.
2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi Lisans ders programı için tıklayın.
YÜKSEK LİSANS
2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi Yüksek Lisans ders programı için tıklayın.
DOKTORA
2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi Doktora ders programı için tıklayın.
Erasmus + Öğrenci Değişim Programı
Bölümümüz, Üniversitemiz ve Fakültemiz bünyesinde etkin olan Erasmus öğrenci ve personel hareketliliği programının bir parçasıdır. Her sene yenilenen İkili Antlaşmalarla düzenlenen Erasmus+ Programı kapsamında, Avrupa’nın çeşitli üniversiteleriyle öğrenci ve personel değişimi yapmaktayız. Bugüne kadar ağırlıklı olarak öğrenci değişimi gerçekleştiren bölümümüz, Avrupa’da beşten fazla üniversiteye lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci göndermiş ve aynı şekilde öğrenci kabul etmiştir. Her akademik yılın Bahar döneminin başında başlayan başvurular, gönderilecek öğrencileri belirlemektedir. Tüm öğrencilerimiz antlaşmalardaki dil koşullarına göre sınava girebilmekte, ağırlıklı not ortalamalarıyla birlikte değerlendirilmeye alınmaktadır.Her üniversiteye senelik toplam 2 kişi gönderilmektedir. Üniversitenin yaptığı sınav hangi dilde olursa olsun ve alınan puan ne olursa olsun Erasmus+ ‘da istenilen dil seviyelerini göstermez, belge olarak kullanılamaz. Üniversitenin dil sınavı, yerleştirme için bir ön koşuldur. İkili antlaşmalarımız olan üniversiteler, öğrencilerden bu seviyeleri kanıtlaması için uygun bulduğu uluslararası dil belgelerini isteyebilir.
Bölümümüzün anlaşmalı olduğu üniversiteler ve istenilen diller şu şekildedir:
Braga Do Minho ünversitesi, Portekiz – Department of International Relations and Public Administration(B2 İngilizce istenmektedir)
Roma LA sapienza, İtalya – Facolta di scienze politiche- Comunicazione e Sociologia (B2 İngilizce ve B1 İtalyanca istemektedir. Öğrencilerin lisans düzeyinde İtalyanca eğitim göreceğinden İtalyanca’dan üniversitenin yaptığı sınava girmesi gereklidir.)
University of Gent, Belçika – Political Science
(B2 İngilizce istenmektedir.)
Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya
(Almanca B2 istenmektedir. – Öğrencilerin bu dilden kurumun yaptığı sınava girmesi gereklidir)
University of Turku, Finlandiya – Department of Political Science
(B2 İngilizce istenmektedir.)
University of Anglo Amerikan Prague , Çek Cumhuriyeti, Department of Political Science and civics (IR)
(B2 İngilizce istenmektedir.)
Birim koordinatörü: Yrd. Doç. Dr. Gizem Bilgin Aytaç
Daha ayrıntılı bilgi için bkz.: http://erasmus.istanbul.edu.tr/
Kısaca “Farabi Değişim Programı” olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.
Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi için bkz.: http://farabi.istanbul.edu.tr/
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler.
Daha ayrıntılı bilgi için bkz.: http://mevlana.istanbul.edu.tr/
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, öğrencilerinin mesleki tecrübe kazanmasını önemsemekte, gönüllü staj uygulamasına katılmalarını desteklemektedir. Bölümümüzde zorunlu staj uygulaması olmamakla beraber, kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilerimiz, bölümümüzün ve fakültemizin ilgi alanında olmak şartıyla, kendi buldukları kurumlarda stajlarını tamamlayabilmekte; sigorta bildirimleri ve prim ödemeleri İstanbul Üniversitesi tarafından yapılmaktadır. Öğrencilerimiz kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, medya sektörü, özel şirketlerin ithalat-ihracat, insan kaynakları gibi çeşitli departmanları, bankalar gibi pek çok farklı alanda staj bulma olanağına sahiptir. Stajlar yaz döneminde yapılabileceği gibi, öğrencilerin derslere devamlılıklarını etkilemeyeceği tespit edildiği müddetçe, eğitim-öğretim yılı devam ederken de yapılabilmektedir.
Staj yapmak isteyen öğrencinin izlemesi gereken temel adımlar şöyledir:
– Gönüllü staj bulmak öğrencinin kendi yükümlülüğündedir.
– Bir kurumla staj anlaşması yapan öğrenci, Buradan indirebileceği ya da fakültenin sorumlu idari memurundan edinebileceği “Staj Formu”nu (3 adet) staj yapacağı kurumun ilgili birimine imzalatmak ve kaşeletmek zorundadır.
– Bu işlemi yapan öğrenci, “Staj Formu”yla birlikte, yine aynı şekilde edinebileceği SGK Bildirim Formu (2 adet), Adres Bilgi Formu (1 adet), Beyan ve Taahhütname (1 adet) ile birlikte, bölümün staj koordinatörüne gelerek, onayını almalıdır.
– Staj koordinatörünün imzasını aldıktan sonra öğrenci, fakültenin sorumlu idari memuruna evraklarını teslim etmelidir.
– Stajının bitmesinin ardından öğrenci, staj yaptığına ilişkin bir belgeyi, ilgili memura vermekle yükümlüdür.
– Öğrencinin bahsedilen bu süreci, stajının başlamasından en az 10 gün önce tamamlanması gerekmektedir. Formlar fotokopi olarak kabul edilmemekte, hepsinin ıslak imzalı olarak teslim edilmesi beklenmektedir.
Öğrencilerimiz, ayrıca, http://kariyer.istanbul.edu.tr/ adresine tıklayarak İstanbul Üniversitesi Kariyer Geliştirme Merkezi’nin sunduğu staj olanaklarına da ulaşabilirler.