Siyaset Konuşmaları serisi “Arap Baharı Sonrası Ortadoğu Siyaseti” başlığıyla devam ediyor!
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü olarak tertip ettiğimiz “Siyaset Konuşmaları” serisi kaldığı yerden devam ediyor. “Amerikan Siyasetinde Trumplı Yıllar ve Küresel Etkileri” başlığıyla başlattığımız programın ikincisi, “Arap Baharı Sonrası Ortadoğu Siyaseti” başlığıyla Dr. Öğr. Ü. Ufuk Uras’ın vereceği konferansla gerçekleşecektir.
17 Aralık 2010 tarihinde Tunus’ta Muhammed Buazizi’nin kendi ateşe vermesiyle başlayan gösteriler, kısa zamanda domino etkisi göstererek Ortadoğu’nun geri kalanına yayıldı. Tunus ile başlayan süreç Mısır, Yemen, Cezayir, Suriye gibi pek çok ülkede yalnızca protestoların başlamasına sebep olmadı, ayrıca Ortadoğu’da pek çok iktidarın düşmesi ve siyasi rejimlerin iç karışıklıklara sürüklenmesiyle sonuçlandı.
“Arap Baharı” olarak adlandırılan ve muhtelif dinamiklerle ortaya çıkan bu olaylar dizisi, geçtiğimiz on yılda Ortadoğu’da mütemadiyen yaşanmaya devam eden çalkantılı hadiseler ile bu sürecin sonuçları arasındaki ilişki bağlamında hep tartışıldı; tartışılmaya da devam ediliyor. Nitekim son yıllarda Suriye İç Savaşı’nda hızla değişen dinamikler, Libya’daki ikili yönetim, Lübnan’da ve Filistin’de süregiden siyasi karışıklar Ortadoğu’daki tansiyonun hâlen yüksek olduğunu açıkça göstermektedir. Tüm bunlar, derin bir krizin ve anlaşılması gereken pek çok uyuşmazlığın varlığına işaret etmektedir.
Siyaset Konuşmaları’nın bu ikinci serisinde bölüm hocalarımızdan Dr. Öğr. Ü. Ufuk Uras, aradan geçen on yılın ardından Arap Baharı’nın Ortadoğu siyasetinde bıraktığı izleri değerlendirerek bölgenin bugününü ve yarınını yaşanan süreç ışığında ele alacaktır.
M. Ufuk Uras, Lisans, yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi bölümünde tamamladı. 2007 yılında milletvekili seçilene dek aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalıştı. Hâlen İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi olan Uras’ın çalışma alanları arasında Türk siyasal hayatı, siyasal ideolojiler ve insan hakları bulunmaktadır. Ayrıca bu alanlarda yazılmış pek çok kitap ve makalesi mevcuttur.